torsdag 30 augusti 2012

Svar från självaste Weinkeller, brygg-guru på Bryggarforum:

Hej,
Sent svar, men du verkar ha koll på läget. Ju längre in i lakningen du är desto viktigare är att din maltbädd inte håller över 75 grader då risken för tanniner ökar ju mindre maltsocker som finns kvar. Du lakar förslagsvis med så mycket vatten du kan toppa upp med. Malten binder ca 1l/kg så i första vändan lär du få ut ca 9l och sedan fyller du på med så mycket mer du behöver för att uppnå rätt volym före kok 10l eller 5l eller 15l har mindre betydelse så länge det år plats och stämmer med eran önskade volym. 2-4l vatten per kg malt initialt är en bra mängd. Tempen på vattnet är svår att veta men maltbädden ska inte gå över 76 och inte under 72 när man lakar tycker jag. Om du har ett vatten med hög alkalinitet kan det vara vettigt att ha i några ml mjölksyra i lakvattnet för att inte pH ska bli för högt och öka på tanninextraktionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar